KURS KUCHARZ SUSHI MASTER

Kurs Kucharz – Sushi Master ma na celu rozwijanie umiejętności w zakresie przygotowywania sushi, czyli japońskiej formy dań na bazie odpowiednio zakwaszonego ryżu i dodatków, najczęściej w postaci ryb i owoców morza. Uczestnicy zapoznają się z produktami i narzędziami niezbędnymi do przygotowania sushi, poznają historię oraz techniki jego przygotowowywania oraz nauczą się wykonywać podstawowe formy sushi.

Poruszone Zagadnienia

  • Przygotowywanie najpopularniejszych form sushi,
  • Zapoznanie z produktami typowymi dla kuchni japońskiej oraz specyfiką ryżu używanego do sushi,
  • Sztuka smacznego komponowania i estetycznej prezentacji sushi.

Dla Kogo

Szkolenie jest przeznaczone dla kucharzy, pracowników sushibarów, restauracji, a także dla każdego, kto chce rozwijać swoje umiejętności w zakresie robienia sushi.

Korzyści dla lokalu

  • Zwiększenie satysfakcji klientów dzięki wprowadzonej lub udoskonalonej technice robienia sushi
  • Wzmocnienie wizerunku firmy jako profesjonalnej i innowacyjnej
  • Zwiększenie efektywności i wydajności pracowników przez podnoszenie ich kwalifikacji
  • Wzrost jakości efektowności serwowanych dań
  • Rozwinięcie karty sushi lub wprowadzenie go jako dodatkowej pozycji do menu

Korzyści dla uczestnika

  • Umiejętności przygotowywania najpopularniejszych form sushi,
  • Wiedza na temat technik stosowanych w kuchni japońskiej,
  • Zdolność do efektownej i estetycznej prezentacji pojedynczych rolek i zestawów sushi,
  • Podniesienie wiedzy towaroznawczej na temat produktów kuchni japońskiej,
  • Poszerzenie umiejętności w zakresie obróbki, filetowania oraz krojenia ryb i owoców morza,
  • Kompetencje z zakresu organizacji ergonomicznego stanowiska pracy.

Efekty uczenia się:

Efekty uczenia sięKryteria weryfikacji
1.Obsługuje Bar
  • Charakteryzuje i rozróżnia organizację pracy kucharza – sushi mastera: czynności przed, w trakcie i po zakończeniu pracy
  • Charakteryzuje i rozróżnia narzędzia niezbędne do przygotowywania sushi, potrafi odpowiednio naostrzyć noże i zabezpieczyć używane sprzęty
  • Posługuje się odpowiednimi nożami
  • Zna historię produktu.
2. Dobiera i rozróżnia rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych
  • Charakteryzuje i rozróżnia podstawowe rodzaje ryżu, potrafi go ugotować i zakwasić w odpowiedni sposób
  • Charakteryzuje i rozróżnia poszczególne ryby używane do sushi, potrafi je wyfiletować i pokroić w sposób adekwatny do formy w jakiej mają być użyte
  • Charakteryzuje i rozróżnia poszczególne rodzaje owoców morza i odpowiednio je przygotowuje i kroi
  • Przygotowuje samodzielnie podstawowe sosy do sushi
  • Charakteryzuje i rozróżnia podstawowe dodatki do sushi, przy ich przygotowywaniu stosuje odpowiednie techniki.
3. Stosuje w praktyce wiedzę dotyczącą napojów mieszanych
  • Charakteryzuje i rozróżnia ogólne zasady przygotowywania różnych form sushi
  • Stosuje techniki niezbędne do prawidłowego przygotowania poznanych form sushi
  • Wykorzystuje i charakteryzuje standardy przy przygotowaniu własnych kompozycji
4. Charakteryzuje i stosuje nowoczesne techniki serwisu
  • Charakteryzuje i stosuje wiedzę z zakresu kompozycji i prezentacji sushi
  • Stosuje w praktyce nabytą wiedzę teoretyczną i praktyczną w przygotowaniu i serwisie
  • Samodzielnie łączy smaki w poszczególnych rolkach oraz komponuje całe zestawy sushi
  • Stosuje efektowne i estetyczne podanie sushi, uwzględniając zgodny ze sztuką sposób krojenia, estetykę ułożenia sushi oraz dodatków.