
STATUT PLACÓWKI CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo
Nazwa, typ placówki i organ prowadzący
§ 1
Placówka nosi nazwę CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo
i w dalszej części
Statutu zwana jest ,,Placówką’’.
§ 2
Siedziba Centrum znajduje się w Krakowie ul. Cystersów 21 D, 31-553 Kraków.
§ 3
Placówka prowadzi zajęcia praktyczne w Krakowie pod adresem Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 imienia prof. Odona Bujwida ul. Jana Zamoyskiego 6, 30-523 Kraków.
§4
Placówka prowadzi kształcenie ustawiczne w formach pozaszkolnych jako placówka kształcenia ustawicznego.
§ 5
Podstawę prawną działania Placówki stanowi Ustawa z dnia 14 grudnia 2016r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2020r.poz. 910).
§ 6
Organem prowadzącym Placówkę jest PNV&E Sp. z o. o. , ul. Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków
Cel i zadania placówki
§ 7
Głównym celem działalności Placówki jest umożliwienie rozwoju osobowości oraz zdobywania wiedzy, kształcenie umiejętności i rozwoju uzdolnień,
w szczególności z uwzględnieniem wymogów rynku pracy .Placówka umożliwia uzyskanie i uzupełnienie wiedzy ogólnej,
umiejętności i kwalifikacji zawodowych, w formach pozaszkolnych.
§ 8
- Do szczególnych zadań należy :
- Edukacja pozaszkolna uczniów kształcenia zawodowego z takich kierunków jak np. :
- Kucharz z elementami kuchni świata.
- Cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania.
- Technik żywienia i usług gastronomicznych.
- Technik technologii żywności.
- Technik organizacji turystyki.
- Technik hotelarstwa.
- Technik usług kelnerskich.
- Edukacja językowa.
- Kształcenie ustawiczne dorosłych.
- Kurs baristyczny.
- Kurs barmański.
- Kursy informatyczne.
- Placówka realizuje swoje zadania poprzez:
- Organizację zajęć w systemie stacjonarnym , wieczorowym, zaocznym i eksternistycznym lub w systemie łączącym wymienione formy.
- Organizację kursów oraz innych form kształcenia prowadzonych w trybie kształcenia na odległość.
- Zaspokajanie potrzeb społecznych w zakresie podnoszenia i doskonalenia kwalifikacji zawodowych oraz uzupełniania wiedzy i rozwoju ogólnego.
- Stosowanie w kształceniu nowoczesnych metod, technik audiowizualnych i technologii informatycznych.
Organy placówki oraz zakres ich zadań
§ 9
- Organem placówki jest Dyrektor.
- Dyrektora powołuje i odwołuje organ prowadzący Placówkę.
- Dyrektor działa w ramach udzielonego pełnomocnictwa przez organ prowadzący.
§ 10
Do zadań Dyrektora w szczególności należy:
- Organizacja pracy Placówki od strony merytorycznej i dydaktycznej.
- Organizacja kursów oraz innych form kształcenia ustawicznego.
- Rekrutacja kadry pedagogicznej.
- Nadzór nad procesem rekrutacji słuchaczy.
- Zapewnienie planów zajęć i programów nauczania.
- Prowadzenie nadzoru pedagogicznego nad działalnością osób prowadzących zajęcia.
- Zapewnienie nadzoru wewnętrznego służącego podnoszeniu jakości prowadzonych zajęć.
- Kierowanie promocją i reklamą Placówki.
- Kierowanie pracą biura placówki.
- Dbanie o powierzone mienie.
- Reprezentowanie Placówki na zewnątrz.
- Współpraca z organem prowadzącym.
- Dyrektor za zgodą organu prowadzącego powołuje i odwołuje swoich zastępców.
§ 11
Zakres czynności,obowiązków i kompetencji zastępcy określa Dyrektor Placówki.
Organizacja placówki
§ 12
Podstawą struktury organizacyjnej placówki jest grupa dydaktyczna, która realizuje zajęcia zgodnie z programem
i harmonogramem opracowanym odrębnie dla każdej prowadzonej formy kształcenia.
§ 13
- Grupa składa się z liczby osób , określonej odrębnie dla każdej prowadzonej formy kształcenia ustawicznego.
- Grupa tworzona jest według kolejności zgłoszeń słuchaczy podczas trwania naboru.
- Ukończenie danej formy kształcenia ustawicznego upoważnia Placówkę do wydania zaświadczenia określonego odrębnymi przepisami i zarejestrowanego w rejestrze wydanych zaświadczeń.
- Zasady ukończenia danej formy kształcenia określa jej regulamin.
§ 14
- Adresatami oferty szkoleniowej Placówki są w szczególności:
- kadra kierownicza hoteli i lokali gastronomicznych
- pracownicy zatrudnieni w hotelach i lokalach gastronomicznych
- uczniowie szkół zawodowych oraz techników gastronomicznych i hotelowych
- pracownicy oświaty
- osoby wykluczone społecznie i zawodowo chcące nabyć kompetencje oraz kwalifikacje do wykonywania zawodu barman, barista,kucharz, cukiernik
- osoby chcące nabyć nowe kompetencje lub kwalifikacje do wykonywania zawodu barman, barista,kucharz, cukiernik
§ 15
- Placówka może organizować i prowadzić pozaszkolne formy kształcenia z własnej inicjatywy lub na zlecenie urzędu pracy, zakładów pracy, organizacji społecznych oraz innych podmiotów.
- Decyzję o zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursu podejmuje dyrektor Placówki po zatwierdzeniu planu finansowego danej formy kształcenia przez organ prowadzący.
§ 16
- Dyrektor Placówki organizując techniki kształcenia na odległość w regulaminie danej formy kształcenia określa:
- warunki rekrutacji i rejestracji uczestników
- procedury sprawdzania przebiegu i efektów kształcenia się uczestników
- sposób udostępniania uczestnikom materiałów dydaktycznych
- w porozumieniu z organem prowadzącym zasady ustalania opłat ponoszonych przez uczestników
Prawa i obowiązki pracowników i innych osób odpowiedzialnych za realizację zadań placówki.
§ 17
W celu realizacji zadań Placówki Dyrektor za zgodą organu prowadzącego może zatrudniać pracowników
oraz zlecać wykonanie określonych prac w oparciu o umowy cywilno prawne.
§ 18
Zajęcia na poszczególnych formach kształcenia ustawicznego mogą prowadzić osoby o kwalifikacjach odpowiadających programom nauczania, gwarantujące należyty poziom prowadzonych form kształcenia zwane dalej ,,wykładowcami’’. Mogą to być m. in. :
- Edukatorzy oświaty.
- Metodycy i specjaliści w zakresie dydaktyki.
- Nauczyciele.
- Specjaliści w danej dziedzinie wiedzy i umiejętności np. barmani, bariści, sommelierzy, kucharze czy cukiernicy.
- Instruktorzy zawodu.
- Autorzy i organizatorzy szkoleń i warsztatów metodycznych.
- I inne osoby, w zależności od kwalifikacji i potrzeb organizatora kształcenia.
§ 19
- Obowiązkiem wykładowcy jest:
- rzetelne przygotowanie się do zajęć
- dostosowanie się do wymagań dyrekcji placówki w zakresie sposobu prowadzenia zajęć i realizacji programu
- stosowanie nowoczesnych i atrakcyjnych metod nauczania
- bieżące prowadzenie dokumentacji przebiegu nauczania
- dbanie o dobre imię placówki
- zachowanie tajemnicy państwowej i służbowej
- ochrona danych osobowych słuchaczy
- systematycznie kontrolować miejsca prowadzenia zajęć pod względem bhp
- przestrzegać zapisów statutowych
- wzbogacać warsztat pracy i dbać o powierzone pomoce i sprzęt
- promowanie i zachęcanie Słuchaczy do wystawiania pozytywnych opinii o CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo
Wykładowcy mają prawo do:
- dostępu do programów nauczanych przedmiotów
- swobody w doborze metod nauczania oraz form pracy
- poszanowania godności osobistej
Wykładowca, który jest pracownikiem lub zleceniobiorcą także w innej placówce o podobnym charakterze nie może:
- przedstawiać słuchaczom Placówki materiałów dydaktycznych opatrzonych nazwą oraz jej logo placówki konkurencyjnej
- prowadzić rekrutacji z grona słuchaczy Placówki na rzecz placówki konkurencyjnej
- prezentować słuchaczom Placówki materiałów reklamowych placówki konkurencyjnej
- Zapis z art. 1 stosuje się odpowiednio w stosunku do Wykładowców, którzy prowadzą działalność gospodarczą na swój rachunek w podobnym zakresie co działalność Placówki.
- Obowiązkiem pracownika administracyjnego jest:
- rzetelne i sumienne prowadzenie dokumentacji związanej z prowadzonymi szkoleniami
- ochrona danych osobowych uczestników szkoleń
- sporządzanie ewidencji szkoleń prowadzonych przez Placówkę
- przyjmowanie skarg i wniosków kierowanych do CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo przez Słuchaczy
§ 20
- Kierownikiem danej formy kształcenia jest Dyrektor Placówki lub jego zastępca zwany dalej kierownikiem kursu.
Funkcję kierownika danej formy szkolenia Dyrektor Placówki może powierzyć innej osobie z grona kadry szkoleniowej, angażowanej w w realizację danej formy kształcenia.
- Kierownik kursu
- jest odpowiedzialny za prowadzenie dokumentacji związanej z prowadzeniem danej formy kształcenia, ustala harmonogram zajęć
- nadzoruje realizacje programu kształcenia przez osoby prowadzące zajęcia
§ 21
- Kształceniem na odległośćuczestników kierują konsultanci. Do zadań konsultanta należy :
- udzielenie uczestnikom kształcenia pomocy w realizacji programu nauczania z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb i możliwości
- prowadzenie w miarę możliwości konsultacji zbiorowych i indywidualnych
- prowadzenie dokumentacji dotyczącej bieżącej pracy uczestników kształcenia
- systematyczne sprawdzanie i ocenianie postępów w nauce
- zapewnienie dostępu do odpowiednich materiałów i środków dydaktycznych
§ 22
W celu obsługi administracyjnej Placówki Dyrektor za zgodą organu prowadzącego może zatrudniać pracowników administracyjno- biurowych lub zlecać tego typu prace na podstawie umów cywilno prawnych.
Prawa i obowiązki słuchaczy, zasady rekrutacji.
§ 23
- Słuchacz ma prawo do:
- swobody (wyrażania myśli i przekonań, jeżeli nie narusza tym dobra innych osób,
- sprawiedliwej, obiektywnej i jawnej oceny i ustalonych sposobów kontroli wiedzy słuchacza,
- poszanowania godności osobistej,
- rezygnacji z danej formy kształcenia na zasadach określonych w regulaminie danej formy kształcenia ustawicznego,
- Obowiązkiem słuchacza jest :
- stosowanie się do regulaminu danej formy kształcenia,
- systematyczne i aktywne uczestnictwo w zajęciach,
- regulowanie należności za udział w danej formie kształcenia w terminach i kwotach ustalonych w regulaminie danej formy kształcenia lub umowy.
- Tryb składania skarg przez słuchaczy :
- każdy ze słuchaczy ma prawo złożyć skargę na działanie CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICNYCH ,,TaBaCo’’, skargi słuchaczy muszą być składane w formie pisemnej i kierowane na adres organu prowadzącego Placówkę PNV&E Sp. z o. o. , na adres ul. Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków.
- Skargi będą rozpatrywane w terminie 14 dni kalendarzowych przez Dyrektora.
- Dyrektor ma prawo skreślić słuchacza w przypadku:
A. stworzenie zagrożenia, używania narkotyków lub środków halucynogennych, a także namawiania do tego innych osób,
B. agresywnego zachowania zagrażającego życiu i zdrowiu innych osób oraz przejawów wandalizmu, konfliktu z prawem.
C. braku uiszczenia opłaty za udział w danej formie kształcenia w wymaganym terminie lub nie zastosowania się do innej formy rozliczania na podstawie odrębnej umowy/regulaminu,
D. nie stosowania się do postanowień regulaminu danej formy kształcenia.
- W przypadku skreślenia słuchaczowi nie przysługuje zwrot żadnej części opłaty za daną formę kształcenia.
- Słuchacz skreślony z listy ma prawo odwołać się od decyzji Dyrektora do organu Prowadzącego w terminie 7 dni od dnia otrzymania informacji o skreśleniu. Organ prowadzący w ciągu 7 dni do dnia wpływu odwołania ma obowiązek podtrzymać w mocy lub anulować decyzję Dyrektora PLACÓWKI CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo.
§ 25
Warunki rekrutacji oraz warunki zaliczenia określa Dyrektor indywidualnie dla każdej formy kształcenia z uwzględnieniem obowiązującego prawa,
Warunków określonych przez programy nauczania i planu finansowego danej formy kształcenia.
Finansowanie, majątek placówki
§ 26
- Za finansowanie Placówki odpowiedzialny jest organ prowadzący.
- Działalność i majątek Placówki wchodzą w skład działalności i majątku organu prowadzącego.
- Działalność Placówki finansowana jest głównie z opłat wnoszonych przez słuchaczy oraz z płatności od firm lub instytucji z którymi zawarta jest umowa na przeprowadzanie określonej formy szkolenia.
- Placówka może przyjmować dotację i darowizny na zasadach określonych w innych przepisach.
- Obsługa księgową Placówki prowadzi organ prowadzący lub na jego zlecenie biuro rachunkowe.
§ 27
Zasady odpłatności za organizowanie formy kształcenia ustala dyrektor w porozumieniu z organem prowadzącym.
§ 28
Organ prowadzący zapewnia bazę materialno – rzeczową dla realizacji zadań Placówki.
§ 29
W przypadku likwidacji Placówki jej majątek zostaje przekazany organowi prowadzącemu.
§ 30
Kształcenie ustawiczne we wszystkich formach za wyjątkiem wykorzystaniem technik kształcenia na odległość prowadzone jest w oparciu
o bazę dydaktyczną PNV&E Sp. z o. o. , ul. Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków.
Zmiany w statucie oraz zamknięcie Placówki
§ 31
Zmian w niniejszym Statucie dokonuje organ prowadzący Placówkę.
§ 32
Placówka może być zamknięta decyzją organu prowadzącego.