STATUT PLACÓWKI CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo

Nazwa, typ placówki i organ prowadzący

§ 1

Placówka nosi nazwę CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo

i w dalszej części

Statutu zwana jest ,,Placówką’’.

§ 2

Siedziba Centrum znajduje się w Krakowie ul. Cystersów 21 D, 31-553 Kraków.

§ 3

Placówka prowadzi zajęcia praktyczne w Krakowie  pod adresem Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 imienia prof. Odona Bujwida ul. Jana Zamoyskiego 6, 30-523 Kraków.

§4

Placówka prowadzi kształcenie ustawiczne w formach pozaszkolnych jako placówka kształcenia ustawicznego.

§ 5

Podstawę prawną działania Placówki stanowi Ustawa z dnia 14 grudnia 2016r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2020r.poz. 910).

§ 6

Organem prowadzącym Placówkę jest PNV&E Sp. z o. o. , ul. Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków

Cel i zadania placówki

§ 7

Głównym celem działalności Placówki jest umożliwienie rozwoju osobowości oraz zdobywania wiedzy, kształcenie umiejętności i rozwoju uzdolnień,

w szczególności z uwzględnieniem wymogów rynku pracy .Placówka umożliwia uzyskanie i uzupełnienie wiedzy ogólnej,

 umiejętności i kwalifikacji zawodowych, w formach pozaszkolnych.

§ 8

  1. Do szczególnych zadań należy :
  2. Edukacja pozaszkolna uczniów kształcenia zawodowego z  takich kierunków jak np. :
  3. Kucharz z elementami kuchni świata.
  4. Cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania.
  5. Technik żywienia i usług gastronomicznych.
  6. Technik technologii żywności.
  7. Technik organizacji turystyki.
  8. Technik hotelarstwa.
  9. Technik usług kelnerskich.
  10. Edukacja językowa.
  11. Kształcenie ustawiczne dorosłych.
  12. Kurs baristyczny.
  13.  Kurs barmański.
  14. Kursy informatyczne.
  1. Placówka realizuje swoje zadania poprzez:
  1. Organizację zajęć w systemie stacjonarnym , wieczorowym, zaocznym i      eksternistycznym lub w systemie łączącym wymienione formy.
  2. Organizację kursów oraz innych form kształcenia prowadzonych w trybie      kształcenia na odległość.
  3. Zaspokajanie potrzeb społecznych w zakresie podnoszenia i doskonalenia kwalifikacji zawodowych oraz uzupełniania wiedzy i rozwoju ogólnego.
  4. Stosowanie w kształceniu nowoczesnych metod, technik audiowizualnych i technologii informatycznych.

Organy placówki oraz zakres ich zadań

§ 9

  1. Organem placówki jest Dyrektor.
  2. Dyrektora powołuje i odwołuje organ prowadzący Placówkę.
  3. Dyrektor działa w ramach udzielonego pełnomocnictwa przez organ                      prowadzący.

§ 10

Do zadań Dyrektora w szczególności należy:

  1. Organizacja pracy Placówki od strony merytorycznej i dydaktycznej.
  2. Organizacja kursów oraz innych form kształcenia ustawicznego.
  3. Rekrutacja kadry pedagogicznej.
  4. Nadzór nad procesem rekrutacji słuchaczy.
  5. Zapewnienie planów zajęć i programów nauczania.
  6. Prowadzenie nadzoru pedagogicznego nad działalnością osób prowadzących zajęcia.
  7. Zapewnienie nadzoru wewnętrznego służącego podnoszeniu jakości prowadzonych zajęć.
  8. Kierowanie promocją i reklamą Placówki.
  9. Kierowanie pracą biura placówki.
  10. Dbanie o powierzone mienie.
  11. Reprezentowanie Placówki na zewnątrz.
  12. Współpraca z organem prowadzącym.
  13. Dyrektor za zgodą organu prowadzącego powołuje i odwołuje swoich zastępców.

§ 11

Zakres czynności,obowiązków i kompetencji zastępcy określa Dyrektor Placówki.

Organizacja placówki

§ 12

Podstawą struktury organizacyjnej placówki jest grupa dydaktyczna, która realizuje zajęcia zgodnie z programem

 i harmonogramem opracowanym odrębnie dla każdej prowadzonej formy kształcenia.

§ 13

  1. Grupa składa się z liczby osób , określonej odrębnie dla każdej prowadzonej formy kształcenia ustawicznego.
  2.  Grupa tworzona jest według kolejności zgłoszeń słuchaczy podczas trwania naboru.
  • Ukończenie danej formy kształcenia ustawicznego upoważnia Placówkę do wydania zaświadczenia określonego odrębnymi przepisami i zarejestrowanego w rejestrze wydanych zaświadczeń.
  • Zasady ukończenia danej formy kształcenia określa jej regulamin.

§ 14

  1. Adresatami oferty szkoleniowej Placówki są w szczególności:
  2. kadra kierownicza hoteli i lokali gastronomicznych
  3. pracownicy zatrudnieni w hotelach i lokalach gastronomicznych
  4. uczniowie szkół zawodowych oraz techników gastronomicznych i hotelowych
  5. pracownicy oświaty
  6. osoby wykluczone  społecznie i zawodowo chcące nabyć kompetencje oraz kwalifikacje do wykonywania zawodu barman, barista,kucharz, cukiernik
  7. osoby chcące nabyć nowe kompetencje lub kwalifikacje do wykonywania zawodu barman, barista,kucharz, cukiernik

§ 15

  1. Placówka może organizować i prowadzić pozaszkolne formy kształcenia z własnej inicjatywy lub na zlecenie urzędu pracy, zakładów pracy, organizacji społecznych oraz innych podmiotów.
  2. Decyzję o zorganizowaniu  i przeprowadzeniu kursu podejmuje dyrektor Placówki po zatwierdzeniu planu finansowego danej formy kształcenia przez organ prowadzący.

§ 16

  1. Dyrektor Placówki organizując techniki  kształcenia na odległość w regulaminie danej formy kształcenia określa:
  2. warunki rekrutacji i rejestracji uczestników
  3. procedury sprawdzania przebiegu i efektów kształcenia się uczestników
  4. sposób udostępniania uczestnikom  materiałów dydaktycznych
  5. w porozumieniu z organem prowadzącym zasady ustalania opłat ponoszonych przez uczestników

Prawa i obowiązki pracowników i innych osób odpowiedzialnych za realizację zadań placówki.

§ 17

W celu realizacji zadań Placówki Dyrektor za zgodą organu prowadzącego może zatrudniać pracowników

oraz zlecać wykonanie określonych prac w oparciu o umowy cywilno prawne.

§ 18

Zajęcia na poszczególnych formach kształcenia ustawicznego mogą prowadzić osoby o kwalifikacjach odpowiadających programom nauczania, gwarantujące należyty poziom prowadzonych form kształcenia zwane dalej ,,wykładowcami’’. Mogą to być m. in. :

  1. Edukatorzy oświaty.
  2. Metodycy i specjaliści w zakresie dydaktyki.
  3. Nauczyciele.
  4. Specjaliści w danej dziedzinie wiedzy i umiejętności np. barmani, bariści, sommelierzy, kucharze czy cukiernicy.
  5. Instruktorzy zawodu.
  6. Autorzy i organizatorzy szkoleń i warsztatów metodycznych.
  7. I inne osoby, w zależności od kwalifikacji i potrzeb organizatora kształcenia.

§ 19

  1. Obowiązkiem wykładowcy jest:
  2. rzetelne przygotowanie się do zajęć
  3. dostosowanie się do wymagań dyrekcji placówki w zakresie sposobu prowadzenia zajęć i realizacji programu
  4. stosowanie nowoczesnych i atrakcyjnych metod nauczania
  5. bieżące prowadzenie dokumentacji przebiegu nauczania
  6. dbanie o dobre imię placówki
  7. zachowanie tajemnicy państwowej i służbowej
  8. ochrona danych osobowych słuchaczy
  9. systematycznie kontrolować miejsca prowadzenia zajęć pod względem bhp
  10. przestrzegać zapisów statutowych
  11. wzbogacać warsztat pracy i dbać o powierzone pomoce i sprzęt
  12. promowanie i zachęcanie Słuchaczy do wystawiania pozytywnych opinii  o CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo

Wykładowcy mają prawo do:

  • dostępu do programów nauczanych przedmiotów
  • swobody w doborze metod nauczania oraz form pracy
  • poszanowania godności osobistej

Wykładowca, który jest pracownikiem lub zleceniobiorcą także w innej placówce o podobnym charakterze nie może:

  • przedstawiać słuchaczom Placówki materiałów dydaktycznych opatrzonych nazwą oraz jej logo placówki konkurencyjnej
  • prowadzić rekrutacji z grona słuchaczy Placówki na rzecz placówki konkurencyjnej
  • prezentować słuchaczom Placówki materiałów reklamowych placówki konkurencyjnej
  • Zapis z art. 1 stosuje się odpowiednio  w stosunku do Wykładowców, którzy prowadzą działalność gospodarczą na swój rachunek w podobnym zakresie co działalność Placówki.
  • Obowiązkiem pracownika administracyjnego jest:
  • rzetelne i sumienne prowadzenie dokumentacji związanej z prowadzonymi szkoleniami
  • ochrona danych osobowych uczestników szkoleń
  • sporządzanie ewidencji szkoleń prowadzonych przez Placówkę
  • przyjmowanie skarg i wniosków kierowanych do CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo przez Słuchaczy

§ 20

  1. Kierownikiem danej formy kształcenia jest Dyrektor Placówki lub jego zastępca zwany dalej kierownikiem kursu.

Funkcję kierownika danej formy szkolenia Dyrektor Placówki może powierzyć innej osobie z grona kadry szkoleniowej, angażowanej w w realizację danej formy kształcenia.

  • Kierownik kursu
  • jest odpowiedzialny za prowadzenie dokumentacji związanej z prowadzeniem danej formy kształcenia, ustala harmonogram  zajęć
  • nadzoruje realizacje programu kształcenia przez osoby prowadzące zajęcia

§ 21

  1. Kształceniem na odległośćuczestników kierują konsultanci. Do zadań konsultanta należy :
  2. udzielenie uczestnikom kształcenia pomocy w realizacji programu nauczania z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb i możliwości
  • prowadzenie w miarę możliwości konsultacji zbiorowych i indywidualnych
  • prowadzenie dokumentacji dotyczącej bieżącej pracy uczestników kształcenia
  • systematyczne sprawdzanie i ocenianie postępów w nauce
  • zapewnienie dostępu do odpowiednich materiałów i środków dydaktycznych

§ 22

W celu obsługi administracyjnej Placówki Dyrektor za zgodą organu prowadzącego może zatrudniać pracowników administracyjno- biurowych lub zlecać tego typu prace na podstawie umów cywilno prawnych.

Prawa i obowiązki słuchaczy, zasady rekrutacji.

§ 23

  1. Słuchacz ma prawo do:
  2. swobody (wyrażania myśli i przekonań, jeżeli nie narusza tym dobra innych osób,
  3. sprawiedliwej, obiektywnej i jawnej oceny i ustalonych sposobów kontroli wiedzy słuchacza,
  4. poszanowania godności osobistej,
  5. rezygnacji z danej formy kształcenia na zasadach określonych w regulaminie danej formy kształcenia ustawicznego,
  • Obowiązkiem słuchacza jest :
  • stosowanie się do regulaminu danej formy kształcenia,
  • systematyczne i aktywne uczestnictwo w zajęciach,
  • regulowanie należności za udział w danej formie kształcenia w terminach i kwotach ustalonych w regulaminie danej formy kształcenia lub umowy.
  • Tryb składania skarg przez słuchaczy :
  • każdy ze słuchaczy ma prawo złożyć skargę na działanie CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICNYCH ,,TaBaCo’’, skargi słuchaczy muszą być składane w formie pisemnej i kierowane na adres organu prowadzącego Placówkę  PNV&E Sp. z o. o. , na adres ul. Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków.
  • Skargi będą rozpatrywane w terminie 14 dni kalendarzowych przez Dyrektora.
  1. Dyrektor ma prawo skreślić słuchacza w przypadku:

A. stworzenie zagrożenia, używania narkotyków lub środków halucynogennych, a także namawiania do tego innych osób,

B. agresywnego zachowania zagrażającego życiu i zdrowiu innych osób oraz przejawów wandalizmu, konfliktu z prawem.

C. braku uiszczenia opłaty za udział w danej formie kształcenia w wymaganym terminie lub nie zastosowania się do innej formy rozliczania na podstawie odrębnej umowy/regulaminu,

D. nie stosowania się do postanowień regulaminu danej formy kształcenia.

  • W przypadku skreślenia słuchaczowi nie przysługuje zwrot żadnej części opłaty za daną formę kształcenia.
  • Słuchacz skreślony z listy ma prawo odwołać się od decyzji Dyrektora do organu Prowadzącego w terminie 7 dni od dnia otrzymania informacji o skreśleniu. Organ prowadzący w ciągu 7 dni do dnia wpływu odwołania ma obowiązek podtrzymać w mocy lub anulować decyzję Dyrektora PLACÓWKI CENTRUM SZKOLEŃ GASTRONOMICZNYCH TaBaCo.

§ 25

Warunki rekrutacji oraz warunki zaliczenia określa Dyrektor indywidualnie dla każdej formy kształcenia z uwzględnieniem obowiązującego prawa,

Warunków określonych przez programy nauczania i planu finansowego danej formy kształcenia.

Finansowanie, majątek placówki

§ 26

  1. Za finansowanie Placówki odpowiedzialny jest organ prowadzący.
  2. Działalność i majątek Placówki wchodzą w skład działalności i majątku organu prowadzącego.
  3. Działalność Placówki  finansowana jest głównie z opłat wnoszonych przez słuchaczy oraz z płatności od firm lub instytucji z którymi zawarta jest umowa na przeprowadzanie określonej  formy szkolenia.
  4. Placówka może przyjmować dotację i darowizny na zasadach określonych w innych przepisach.
  5. Obsługa księgową Placówki prowadzi organ prowadzący lub na jego zlecenie biuro rachunkowe.

§ 27

Zasady odpłatności za organizowanie formy kształcenia ustala dyrektor w porozumieniu z organem prowadzącym.

§ 28

Organ prowadzący zapewnia bazę materialno – rzeczową dla realizacji zadań Placówki.

§ 29

 W przypadku likwidacji Placówki jej majątek zostaje przekazany organowi prowadzącemu.

§ 30

Kształcenie ustawiczne we wszystkich formach za wyjątkiem wykorzystaniem technik kształcenia na odległość prowadzone jest w oparciu

o bazę dydaktyczną PNV&E Sp. z o. o. , ul. Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków.

Zmiany w statucie oraz zamknięcie Placówki

§ 31

Zmian w niniejszym Statucie dokonuje organ prowadzący Placówkę.

§ 32

Placówka może być zamknięta decyzją organu prowadzącego.