KURS SOMMELIERSKI

Celem szkolenia Sommelier jest rozwój umiejętności niezbędnych do świadczenia usług na najwyższym poziomie w branży restauracyjnej. Szkolenie skupia się na gościnności, budowaniu zaufania z klientami, zarządzaniu strefą serwisową, komunikacji i technikach obsługi i sprzedaży.

Poruszone Zagadnienia

• Zasady gościnności i budowania zaufania w kontakcie z klientami,
• Profesjonalne techniki serwisu i prezentacji wina,
• Komunikacja i interakcja z gośćmi,
• Zarządzanie strefą serwisową i dobór wina do potraw.

Dla Kogo

Szkolenie jest przeznaczone dla kelnerów, menedżerów restauracji, barmanów także dla każdego, kto chce rozwijać swoje umiejętności w zakresie profesjonalnej obsługi klienta w branży gastronomicznej.

Korzyści dla lokalu

• Podniesienie sprzedaży wina w restauracji,
• Wzrost zadowolenia i lojalności klientów dzięki profesjonalnej obsłudze,
• Poprawę efektywności pracy i zarządzania czasem w strefie serwisowej,
• Wzrost reputacji firmy jako miejsca oferującego wysokiej jakości gościnność.

Korzyści dla uczestnika

• Umiejętności niezbędne do świadczenia profesjonalnych usług sommelierskich,
• Wiedzę na temat wina, podstawowych szczepów oraz regionów winiarskich
• Wiedzę na temat zasad gościnności i budowania zaufania z klientami,
• Techniki efektywnego zarządzania strefą serwisową,
• Kompetencje w zakresie komunikacji i interakcji z gośćmi restauracji.

Efekty uczenia się:

Efekty uczenia sięKryteria weryfikacji
1. Stosuje podstawowe informacje na temat wina
  • Charakteryzuje i rozróżnia rodzaje wina
  • Charakteryzuje podstawowe szczepy i ich występowanie
  • Charakteryzuje i rozróżnia podział i klasyfikację rodzajową win
2. Stosuje metody poprawnego serwisu wina
  • Stosuje odpowiednie metody serwisu wina
  • Dobiera odpowiednie narzedza do otwierania wina
  • Stosuje odpowiedni zakres temperatur do przechowywania danego rodzaju wina
3. Dobiera odpowiednie wino do serwowanego jedznia
  • Dobiera odpowiedni rodzaj oraz szczep wina do określonej potrawy
  • Stosuje podstawowe zasady wine-pairingu