KURS BARMAŃSKI

Kurs Barmański  ma na celu rozwijanie umiejętności w zakresie mixologii, czyli sztuki tworzenia i serwowania koktajli. Uczestnicy nauczą się przygotowywania klasycznych i nowoczesnych koktajli, technik pracy za barem, a także umiejętności obsługi klienta i prezentacji napojów.

Poruszone Zagadnienia

  • Przygotowywanie różnorodnych koktajli klasycznych i nowoczesnych,
  • Techniki pracy za barem i obsługi sprzętu barowego,
  • Sztuka prezentacji napojów i obsługi klienta.

Dla Kogo

Szkolenie jest przeznaczone dla barmanów, pracowników barów, restauracji, a także dla każdego, kto chce rozwijać swoje umiejętności w zakresie mixologii i pracy za barem.

Korzyści dla lokalu

  • Zwiększenie satysfakcji  klientów dzięki lepszej jakości obsługi.
  • Wzmocnienie wizerunku firmy jako profesjonalnej i innowacyjnej
  • Zwiększenie efektywności i wydajności pracowników w kontakcie z klientami.
  • Wzrost jakości efektowności serwowanych napojów kawowych i cocktaili
  • Wzrost sprzedaży wina oraz produktów alkoholowych premium

Korzyści dla uczestnika

  • Umiejętności przygotowywania szerokiej gamy koktajli, od klasycznych po nowoczesne,
  • Wiedzę na temat technik mixologii i pracy za barem,
  • Zdolności do efektownej prezentacji napojów, wina , alkoholi mocnych  i profesjonalnej obsługi klienta,
  • Podniesienie wiedzy towaroznawczej na temat wina oraz alkoholi mocnych.
  • Poprawny serwis wina i odpowiedni dobór wina do potraw
  • Kompetencje z zakresu zarządzania zapasami na barze- briefing baru

Efekty uczenia się:

Efekty uczenia sięKryteria weryfikacji
1.Obsługuje Bar
  • Charakteryzuje i rozróżnia organizację pracy barmana: czynności przed, w trakcie i po zakończeniu obsługi
  • Charakteryzuje i rozróżnia organizację baru i typy barów.
    Dobiera i posługuję się odpowiednim sprzętem barmańskim
  • Posługuje się miarkami oraz freepouringiem
2. Dobiera i rozróżnia rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych
  • Charakteryzuje i rozróżnia podział i klasyfikację rodzajową alkoholi
  • Charakteryzuje i rozróżnia szczegółowy przegląd rodzajowy alkoholi i napojów serwowanych w barze,
  • Charakteryzuje i rozróżnia właściwe rozmieszczenie alkoholi- Stosuje zasady serwowania poszczególnych rodzajów wódek czystych i gatunkowych oraz degustacja porównawcza
  • Charakteryzuje i rozróżnia podział koktajli.
3. Stosuje w praktyce wiedzę dotyczącą napojów mieszanych
  • Charakteryzuje i rozróżnia ogólne zasady i praktyczne wskazówki przebiegu procesu przygotowania koktajli,
  • Stosuje metody przyrządzania napojów oraz serwowania alkoholu w barze
  • Wykorzystuje i charakteryzuje standardy przy przygotowaniu własnej kompozycji
4. Charakteryzuje i stosuje nowoczesne techniki serwisu
  • Stosuje zastosowanie praktyczne w przygotowaniu i serwisie
  • Stosuje dekorowanie napojów
  • Stosuje efektowne podanie napojów mieszanych: koktajle płonące, wielowarstwowe i widowiskowe