Pełnowymiarowy Pracownik Baru

barman, barista sommelier

Szkolenie przygotowuje Uczestnika do samodzielnego wykonywania pracy za barem . Usługa skupia się nie tylko na nauce przygotowywania klasycznych koktajli, ale także na poznaniu najnowszych Dodatkowym atutem kursu jest moduł sommelier/kiper, który ma na celu podniesienie sprzedaży wina oraz alkoholi premium. Celem usługi jest doskonalenie umiejętności oraz nabycie kompetencji z zakresu barmana – baristy-sommeliera, trendów i innowacyjnych technik w barmaństwie i baristyce.

Poruszone Zagadnienia

  • Przygotowywanie różnorodnych koktajli klasycznych i nowoczesnych,
  • Techniki pracy za barem i obsługi sprzętu barowego,
  • Sztuka prezentacji napojów i obsługi klienta.
  • Techniki parzenia kawy i przygotowania różnorodnych napojów kawowych,
  • Poznawanie i wybieranie ziaren kawy,
  • Sztuka latte art i prezentacja napojów,
  • Doskonalenie umiejętności obsługi klienta i zarządzania strefą baristy.

Dla Kogo

Szkolenie jest przeznaczone dla barmanów, pracowników barów, kawiarni, restauracji, a także dla każdego, kto chce rozwijać swoje umiejętności w zakresie mixologii, kawy,wina  i pracy za barem.

Korzyści dla lokalu

  • Zwiększenie satysfakcji  klientów dzięki lepszej jakości obsługi.
  • Wzmocnienie wizerunku firmy jako profesjonalnej i innowacyjnej
  • Zwiększenie efektywności i wydajności pracowników w kontakcie z klientami.
  • Wzrost jakości efektowności serwowanych napojów kawowych i cocktaili
  • Wzrost sprzedaży wina oraz produktów alkoholowych premium

Korzyści dla uczestnika

  • Umiejętności przygotowywania szerokiej gamy koktajli, od klasycznych po nowoczesne,
  • Wiedzę na temat technik mixologii i pracy za barem,
  • Zdolności do efektownej prezentacji napojów, wina , alkoholi mocnych  i profesjonalnej obsługi klienta,
  • Podniesienie wiedzy towaroznawczej na temat wina oraz alkoholi mocnych.
  • Poprawny serwis wina i odpowiedni dobór wina do potraw
  • Kompetencje z zakresu zarządzania zapasami na barze- briefing baru

Efekty uczenia się:

Efekty uczenia sięKryteria weryfikacji
1. Obsługuje Bar
  • Charakteryzuje i rozróżnia organizację pracy barmana: czynności przed, w trakcie i po zakończeniu obsługi
  • Charakteryzuje i rozróżnia organizację baru i typy barów.
  • Dobiera i posługuję się odpowiednim sprzętem barmańskim.
  • Posługuje się miarkami oraz freepouringiem
2. Dobiera i rozróżnia rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych
  • Charakteryzuje i rozróżnia podział i klasyfikację rodzajową alkoholi
  • Charakteryzuje i rozróżnia szczegółowy przegląd rodzajowy alkoholi i napojów serwowanych w barze
  • Charakteryzuje i rozróżnia właściwe rozmieszczenie alkoholi
  • Stosuje zasady serwowania poszczególnych rodzajów wódek czystych i gatunkowych oraz degustacja porównawcza
  • Charakteryzuje i rozróżnia podział koktajli.
3. Stosuje w praktyce wiedzę dotyczącą napojów mieszanych
  • Charakteryzuje i rozróżnia ogólne zasady i praktyczne wskazówki przebiegu procesu przygotowania koktajli
  • Stosuje metody przyrządzania napojów oraz serwowania alkoholu w barze
  • Wykorzystuje i charakteryzuje standardy przy przygotowaniu własnej kompozycji
4. Charakteryzuje i stosuje nowoczesne techniki serwisu
  • Stosuje zastosowanie praktyczne w przygotowaniu i serwisie
  • Stosuje dekorowanie napojów
  • Stosuje efektowne podanie napojów mieszanych: koktajle płonące, wielowarstwowe i widowiskowe
5. Stosuje zasady obsługi gości w kawiarni
  • Charakteryzuje i rozróźnia zakres obowiązków
  • Stosuje zasady serwisu kawowego – od zamówienia do konsumpcji
6. Stosuje podstawowe informacje na temat kawy
  • Charakteryzuje i rozróżnia gatunki i odmiany kawy: arabika i robusta
  • Charakteryzuje i rozróżnia różne sposoby przyrządzania kawy
7. Charakteryzuje i rozróźnia elementy COFFEE ART
  • Charakteryzuje i rozróżnia tworzenie podstawowych wzorów wylewanych bezpośrednionz dzbanka (free pouring): rosseta, serce, tulipan
  • Stosuje wzory z użyciem czekolady i dekoracyjnych sosów – Wykorzystuje szpikulca do rysowania (etching art.)
8. Stosuje podstawowe informacje na temat wina
  • Charakteryzuje i rozróżnia rodzaje wina
  • Charakteryzuje podstawowe szczepy i ich występowanie
  • Charakteryzuje i rozróżnia podział i klasyfikację rodzajową win
9. Stosuje metody poprawnego serwisu wina
  • Stosuje odpowiednie metody serwisu wina
  • Dobiera odpowiednie narzedza do otwierania wina
  • Stosuje odpowiedni zakres temperatur do przechowywania danego rodzaju wina
10. Dobiera odpowiednie wino do serwowanego jedznia
  • Dobiera odpowiedni rodzaj oraz szczep wina do orkeślonej potrawy
  • Stosuje podstawowe zasady wine-pairingu