Pełnowymiarowy Pracownik Baru
barman, barista sommelier
Szkolenie przygotowuje Uczestnika do samodzielnego wykonywania pracy za barem . Usługa skupia się nie tylko na nauce przygotowywania klasycznych koktajli, ale także na poznaniu najnowszych Dodatkowym atutem kursu jest moduł sommelier/kiper, który ma na celu podniesienie sprzedaży wina oraz alkoholi premium. Celem usługi jest doskonalenie umiejętności oraz nabycie kompetencji z zakresu barmana – baristy-sommeliera, trendów i innowacyjnych technik w barmaństwie i baristyce.
Poruszone Zagadnienia
- Przygotowywanie różnorodnych koktajli klasycznych i nowoczesnych,
- Techniki pracy za barem i obsługi sprzętu barowego,
- Sztuka prezentacji napojów i obsługi klienta.
- Techniki parzenia kawy i przygotowania różnorodnych napojów kawowych,
- Poznawanie i wybieranie ziaren kawy,
- Sztuka latte art i prezentacja napojów,
- Doskonalenie umiejętności obsługi klienta i zarządzania strefą baristy.
Dla Kogo
Szkolenie jest przeznaczone dla barmanów, pracowników barów, kawiarni, restauracji, a także dla każdego, kto chce rozwijać swoje umiejętności w zakresie mixologii, kawy,wina i pracy za barem.


Korzyści dla lokalu
- Zwiększenie satysfakcji klientów dzięki lepszej jakości obsługi.
- Wzmocnienie wizerunku firmy jako profesjonalnej i innowacyjnej
- Zwiększenie efektywności i wydajności pracowników w kontakcie z klientami.
- Wzrost jakości efektowności serwowanych napojów kawowych i cocktaili
- Wzrost sprzedaży wina oraz produktów alkoholowych premium
Korzyści dla uczestnika
- Umiejętności przygotowywania szerokiej gamy koktajli, od klasycznych po nowoczesne,
- Wiedzę na temat technik mixologii i pracy za barem,
- Zdolności do efektownej prezentacji napojów, wina , alkoholi mocnych i profesjonalnej obsługi klienta,
- Podniesienie wiedzy towaroznawczej na temat wina oraz alkoholi mocnych.
- Poprawny serwis wina i odpowiedni dobór wina do potraw
- Kompetencje z zakresu zarządzania zapasami na barze- briefing baru
Efekty uczenia się:
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji |
1. Obsługuje Bar |
|
2. Dobiera i rozróżnia rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych |
|
3. Stosuje w praktyce wiedzę dotyczącą napojów mieszanych |
|
4. Charakteryzuje i stosuje nowoczesne techniki serwisu |
|
5. Stosuje zasady obsługi gości w kawiarni |
|
6. Stosuje podstawowe informacje na temat kawy |
|
7. Charakteryzuje i rozróźnia elementy COFFEE ART |
|
8. Stosuje podstawowe informacje na temat wina |
|
9. Stosuje metody poprawnego serwisu wina |
|
10. Dobiera odpowiednie wino do serwowanego jedznia |
|